Dobostorta
Szerkesztk 2006.11.22. 21:19
Hozzvalk az alaphoz: 8 tojs
8 kanl liszt
8 kanl cukor
Hozzvalk a tltelkhez: 3 dl feketekv vagy ptkv
35 dkg cukor
6 szelet puhtott csokold vagy 7 dkg kaka
1 csomag vanliacukor vagy vanliard
Hozzvalk a mzhoz: 20 dkg cukor
2-3 csepp ecet
Az alaphoz val anyagokbl pisktamasszt ksztnk. A tortaforma als lapjt megvajazzuk, liszttel gyengn megszrjuk. A masszt 6 egyenl rszre osztjuk s megstjk. Vkony kssel mg melegen levlasztjuk a stformrl.
A tltelkhez a cukrot a feketekvban feloldjuk, hozzadjuk a puhtott csokoldt vagy kakat, a vanlit, ha rudat hasznlunk, belefzzk a szirupba. Nagyon vigyzzunk, nehogy kifusson a szirup, folyamatosan keverjk. Akkor van kszen, amikor mr hlyagokat vet, vagy ha egy pohr vzbe cseppentve nem olvad szt, hanem golyt forml. Ha elkszlt, a tzrl levesszk, 2-3 percig htjk, s mg melegen hozzadunk 30 dkg vajat vagy margarint. Habstben vagy porcelntlban langyosra htjk, s habvervel addig keverjk, mg vilgos szn s habos nem lesz. Megtltjk vele a tsztt, kicsit flretesznk a krmbl a dsztshez. A mzhoz 20 dkg cukrot palacsintastben vilgosbarnra pirtunk, hozzadunk 2-3 csepp ecetet. Ha megolvadt, a torta fels lapjra ntjk, meleg kssel elsimtjuk. Vajazott kssel addig szeletelhetjk, mg a cukor meg nem kemnyedik.
|