Trs tekergs
Szerkesztk 2006.11.22. 21:18
A szobameleg lisztet egy kevertlba szitljuk, belekverjk a csipetnyi st s a flmark cukrot. A margarint felolvasztjuk, kicsit hlni hagyjuk. Mikzben hl, 1-2 dl tejet megmelegtnk egy evkanlnyi cukorral, ebbe belemorzsoljuk az lesztt, eldolgozzuk benne, majd egy evkanlnyi lisztet kevernk hozz. Flretesszk, amg megkell, haboss lesz. Ekkor a liszthez keverjk s az olvasztott margarinnal, s ha kell mg meleg tejjel jl megdagasztjuk. Minimum addig kell dagasztani, amg a tszta rugalmas s hlyagos nem lesz. Ha a dagaszt mr izzad, akkor 1tlba merjk a tsztt. Mieltt kszre dagasztannk, 1-2 evkanl napraforgolajat is dagasszunk a tszthoz. Ezutn a tsztt huzatmentes helyen minimum a dupljra kelesztjk. Mikzben a tsztt kelesztjk, elksztjk a tltelket. A trt zls szerint adagolt cukorral /destovel/, esetleg kis citromlvel alaposan sszetrjk, majd 1-2 kanl tejfellel sima masszv keverjk. A megkelt tszt lisztezett gyrtblra bortjuk s kb 1 cm vastagsgra kinyjtjuk. Kb 6 cm-es szlessg cskokra vgjuk, majd a cskok felnk es szlre trtltelket rakunk. Az gy kapott tsztacskokat mint a beiglit felsodorjuk, majd csiga alakra sszetekerjk. Az gy kapott tsztacsigkat kiolajozott tepsibe rakjuk, vigyzva, hogy sls kzben a trfogata megn. Mieltt a stbe tennnk a stit, elszr megkenjk olajjal, majd vanilis, destos tejfellel megcsorgatjuk. Ezutn tesszk a 180 fokra elmelgtett stbe s aranybarnra stjk. A ksz tekergsket kicsit htjk, majd nem vgva, hanem klnbz nagysg darabokra tpve tlaljuk. Egszben is lehet tlalni, ekkor mindenki akkora darabot szakt magnak, amekkort akar.
|