Aranygaluska almaprvel
Szerkesztk 2006.11.22. 21:15
Hozzvalk az alaptszthoz:
1-1,25 dl tej,
3 csapott evkanl cukor,
3 dkg leszt,
40 dkg liszt,
1 tojs,
2 tojssrgja,
2 csipetnyi s,
1 csomag vanlis cukor,
1 citrom reszelt srga hja,
5 dkg olvasztott vaj
A tszta nyjtshoz: liszt
Az almaprhez:
80 dkg alma,
1,5 dl fehrbor,
1 citrom leve,
5 csapott evkanl cukor,
darabka fahj,
1 csomag vanlis cukor,
2 szem szegfszeg
Hozzvalk az alaptszthoz: 1-1,25 dl tej, 3 csapott evkanl cukor, 3 dkg leszt, 40 dkg liszt, 1 tojs, 2 tojssrgja, 2 csipetnyi s, 1 csomag vanlis cukor, 1 citrom reszelt srga hja, 5 dkg olvasztott vaj A tszta nyjtshoz: liszt Az almaprhez: 80 dkg alma, 1,5 dl fehrbor, 1 citrom leve, 5 csapott evkanl cukor, darabka fahj, 1 csomag vanlis cukor, 2 szem szegfszeg
Elksztse: A tszthoz a tejet meglangyostjuk, a cukrot beleszrjuk, az lesztt belemorzsoljuk. Egy evkanlnyi lisztet is hozzkevernk s 15-20 percig pihentetjk. Ezalatt trfogata a dupljra n. Kzben a lisztet tlba tltjk, a kzepbe mlyedst nyomunk. Ide kerl a felttt tojs, a tojssrgja, a s, a vanlis cukor meg a reszelt citromhj. A flfuttatott lesztt rntjk s 4-5 percig dagasztjuk, kzben aprnknt az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor j, ha a massza az edny faltl elvlik. Egy kevs liszttel meghintjk s kb. 30 percig pihentetjk. Ezutn belisztezett deszkn a tsztt kt rszre osztjuk. Egyenknt 25 kis "pogcst" szaggatunk belle, amiket kiss meggmblytnk, olvasztott vajba forgatunk s tepsibe rakosgatunk. Konyharuhval letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk. Ezt kveten elmelegtett stben a kzepesnl valamivel kisebb ln! ggal kb. 35 percig stjk. Ezalatt az almkat meghmozzuk, elnegyedeljk, maghzukat kimetsszk. A tbbi hozzvalt 2 deci vzben flforraljuk, s az almacikkeket gy 15 perc alatt puhra proljuk benne. Vgl a fahjat meg a szegfszeget kiemeljk belle, a gymlcst pedig zes levvel egytt turmixoljuk vagy merlmixerrel ppestjk. A ksz aranygaluskt a stbl kivve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjk. Melegen, a mg ugyancsak meleg almaprvel tlaljuk.
|