Kszts Te is ilyet!
Szerkesztk 2006.09.20. 19:42
Egy klnleges technika, kevs kzgyessg, trelem s az alapanyagok segtsgvel egyni pohraltteket kszthetsz. Egy htvgn elkszl, nem csak kszteni, ajndkozni is rm!
Emlkezznk a nyrra, tegyk el a gymlcsket! Nem, a befzsnek mr vge! Most egy kevsb ismert, de nagyon ltvnyos kreatv technikt mutatunk be, amelynek segtsgvel szrtott gymlcs-, s magdsztssel mutats pohraltt kszlhet.
Tipp: A gymlcsk, pldul a papja vagy a narancs, citrom, anansz egy-kt rn bell alacsony hfok stben kiszradnak. A hobbiboltokban egyre gyakrabban kaphatk klnfle szrtott (egzotikus, kevsb ismert) gymlcsszeletek is.
|
Amire szksgnk lesz: – szrtott dli gymlcs szeletek – pattogatni val kukoricaszemek, feketebors-szemek, vagy ms vlasztott magvak dsztsnek – vazelin – 8–10 cm tmrj, kr alak manyag doboz (a legjobb a margarinos-, vajkrmes doboz) – oll – mredny – mgyanta – kszlet edny a kevershez – csipesz s hurkaplca
1. Vgjuk le a margarinosdoboz tetejt gy, hogy az oldala kb. 2,5 cm magas legyen, a belsejt kenjk ki vkonyan vazelinnel! ntsnk egy kis vizet bele, elegendt ahhoz, hogy ellepje a kivlasztott gymlcsszeleteket! Ezutn ntsk ezt a vizet a mrednybe, hogy kiderljn az alttekhez szksges gyantamennyisg.
2. Kezdetben ennek a gyantamennyisgnek az 1/3 rszt kell kikevernnk. Az alttnl felhasznlt tipikus mennyisg: 90 ml gyanta, teht ennl a fzisnl csupn 30 ml-t kell majd kevernnk. Kvessk a gyrt utastsait! ntsk ki a formba, s hagyjukllni 4-5 rt, amg szinte teljesen megkt.
3. Helyezzk a gymlcsszeleteket a gyanta kzepre. Csipesz segtsgvel tegynk a gymlcs s a tl szle kz magokat!
4. Alaktsunk ki tetszs szerinte szp virgformt! Hasznljunk csipeszt arra, hogy a magokat szpen elrendezhessk!
5. Hagyjuk llni 3-4 rt! Ha a darabok elmozdulnnak, igazgassuk vissza a helykre hurkaplcikkkal! Amikor mr megkttt, keverjk ssze a msik 2/3 rsz gyantt! Ne vgezzk ezt tl erteljesen, hogy minl kevesebb levegbubork kpzdjn! ntsk az ednybe!
6. Hagyjuk szradni az alttet legalbb 24 rn keresztl. Eltvoltshoz vgjuk szt a manyag dobozt, gy knny lesz kiemelni belle!
|
|